Citeam niște notițe de acum câțiva ani, din facultate, unde încercam să aplic niște chestii învățate la cursul de marketing pe proiectele mele personale și am găsit și o analiză SWOT a blogului 😀

Ce este o analiză S.W.O.T?

O să încerc să prezint asta în cel mai scurt și neplictisitor mod posibil, cu toate că am impresia că toată lumea știe ce înseamnă asta.

Este efectiv o înșiruire de puncte tari (strenghts), puncte slabe (weaknesses), oportunități (opportunities) și amenințări (threats) a unui proiect, afacere, companie etc.

Eu prima dată când am auzit de analiza asta, am aplicat-o pe propria persoană și mi s-a părut intereresantă, așa că o să las mai joc un exemplu, poate o să ajute pe cineva, cândva.

Cel mai important lucru este să fii sincer cu tine. Pentru că nu te ajută cu absolut nimic să-ți umfli punctele tari și nici să te desconsideri total. Scopul acestui tabel este să îți ofere o imagine de ansamblu asupra proiectului tău, astfel încât să știi unde unde să plusezi.

Cine ești, ce ai de oferit, ce poți îmbunătăți, ce riscuri există, cam la întrebările astea ar trebui să răspundă analiza.

Mai jos este o foarte scurta analiză pe care am făcut-o pe atunci, când voiam să fac niște schimbări și aveam cu totul alte idei despre ce urma să se întâmple pe blog, dar o las așa:

Puncte tari:

  • Blogul este pe un domeniu propriu, ceea ce denota profesionalism.
  • Este un blog generalist, subiectiv, ceea ce ma lasa sa abordez o arie larga de subiecte.
  • Este scris intr-un mod simplu, articolele se citesc ușor și rapid.
  • Tema simplă, nu distrage atenția, pune conținutul în evidență.

Puncte slabe:

  • Nu sunt constanta, postez rar, nu-l promovez pe social media.
  • Nu-mi pasă de concurență, sunt prea individualistă, nu vreau să mă asociez cu bloggerii.
  • Nu pot sa scriu rapid, despre orice pentru că-s perfecționistă și mă doare creierul când intru in procesul de editare, așa că am 500 de ciorne. 

Opotunitati:

  • Fiind studentă, pot sa abordez o serie de probleme de interes pentru tineri și mai ales tinerii interesați de facultatea mea.
  • Fiind o cititoare, pot promova literatura prin diverse tipuri de articole, nu neapărat recenzii. 

Amenintari:

  • Ura sinistra față de reguli. Le știu pe toate, aplic 1% și alea cu durere în suflet.

Analiza asta nu prea are limite, cam orice proiect are factori interni (puncte tari și puncte sclabe) și factori externi (oportunități și amenințări), așa că o poți folosi la ce vrei tu, poți intra mai adânc în probleme, poți să-i tragi și un tabelaș cu floricele. 

De fapt, am făcut eu un tabel, dacă-ți place save / print / pin:

zi una de jale

comments