Acum mai bine de un an am vrut să creez acest mic club-de-carte, mai mult din niște motive egoiste – voiam eu să citesc mai mult, îmi place să am proiecte care să aibă legătură cu scrisul pentru că atâta știu să fac și mă TUTUIAU o grămadă de persoane despre ce calități de lider am eu.

Așa că într-o zi m-am umflat în pene și am decis că sunt făcută pentru asta!!! *mușchi*

Am strâns niște omuleți, ne-am organizat cât de cât și părea destul de promițător….

dar nu-mi amintesc dacă a ținut mai mult de 2 luni toată treaba :)).

Dacă vrei să-ți faci un club de carte, părerea mea după această experiență mirobolantă este că:

Ar trebui să aduni oameni cu gusturi similare.

Eu i-am adunat de nici-nu-mai-știu-unde și eram… cu totul diferiți. Unul citea ficțiune istorică, altul non-ficțiune, eu cu nonsensul meu, prietenul meu cu clasicii etc. O ciorbiță. Dar nu din aia bună, de perișoare. O ciorbă de pasiuni care se băteau cap în cap.

Bineînțeles că atunci când era vorba să alegem o carte dura foarte mult timp și mereu era cineva nemulțumit.

Te simțeai prost să le impui tu ce să citească sau să alegi o carte despre care nu erau toți încântați.

Așa că la un moment dat am schimbat tactica, am zis citiți ce vreți voi, dar cărțile să aibă măcar un punct în comun: un roman social la alegere, o nuvelă cu perje pe copertă și așa mai departe. Ca să putem vorbi la comun despre perspectiva x având în vedere mai multe argumente, scenarii, personaje diferite.

Normal că n-a ieșit nimic interesant, că fiecare era concentrat pe bula lui și nu prea-l interesa ce-a citit vecinul din bula cealaltă.

Ăsta a fost motivul suprem pentru care s-a cam dus naibii totul.

Ar trebui să aduni oameni care au în comun o anumită platformă.

Să zicem, Instagram. Noi am avut Discord pentru că mi se părea mai ușor să vorbim în timp real, să avem canale tematice, să fie totul frumos și organizat pentru creierul meu ușor de zăpăcit, dar multora le era peste mână să intre acolo, așa că au ratat multe discuții și mini-maratoane și ce-am mai făcut noi acolo.

Ar trebui să începi activitatea când ai strâns un număr MARE de oameni.

Pentru că mulți răspund pozitiv din entuziasm, iar când e vorba să începeți maratonul sau să vă spuneți impresiile de lectură, îți dai seama că … mai mult de jumătate din ei au abandonat misiunea :)).

Cu cât mai mare comunitatea, cu atât mai multe șanse să aveți activitate serioasă acolo.

Dar acum, fie vorba între noi, adevărul e că nu există interes pentru lucrurile astea.

Sună bine, în teorie, dar în practică oamenii au alte treburi mai importante de făcut tot timpul. 

Am mai aruncat un ochi pe Discord-uri românești despre cărți și cam bate vântul peste tot.

Cred că am văzut un singur grup de cărți cu activitate intensă și acela era pe Facebook, unde generațiile tinere nu cred că mai calcă. Singurul alt loc în care lumea mai mișcă cât de cât este, evident, Goodreads. Pe Instagram și TikTok se recomand cărți în prostie, dar dacă ai trecut de-o anumită vârstă, nicio carte promovată acolo nu-ți sună bine.

Cred că, dacă chiar vrei să participi la un club de carte, cel mai bine e să cauți unul în orașul tău, la care oamenii se strâng și vorbesc față în față – acolo, inevitabil, toată lumea și-ar face temele și ar participa la discuție.

Și dacă vrei să organizezi un club de carte, la fel, deși sunt sigură că și în organizarea fizică sunt multe dificultăți și probabil și cheltuieli, cu siguranță e tratat cu mai multă seriozitate. 

zi una de jale

comments