Întrebarea arhicunoscută de la interviuri de angajare, unde te vezi peste 5 ani?, primește foarte multă ură în ultima vreme și nu înțeleg de ce. În afară de faptul că e repetitivă.

Adică da, viața e imprevizibilă, blablabla.

Dar toată lumea are planuri de viitor…. 

Simplul fapt că te duci la un interviu de angajare pentru un post anume arată că ai un plan de viitor (pe lângă cel de a-ți plăti facturile și de a nu muri de foame).

Pentru că dacă nu ai niciun plan, te angajezi la primul Profi care-ți iese în cale și nu-ți mai bați capul cu niciun interviu.

Sunt atâtea metode de a răspunde sau de a fenta întrebarea asta.

Ești proaspăt absolvent? În 5 ani vrei să fii senior în domeniul tău, așadar îți dorești să acumulezi cât mai multă experiență relevantă și consideri că acel loc de muncă poate fi un pas important în cariera ta și, speri tu, unul longeviv. 

Nu știi încă, exact, care ți-e domeniul? În 5 ani îți dorești să te dezvolți atât profesional, cât și personal, așadar te interesează ce oportunități oferă compania lor care ar putea să te ajute în sensul ăsta, pentru că ai participa cu plăcere la training-uri, workshop-uri etc.

Ești deja angajat cu experiență? În următorii ani poate vrei să te perfecționezi și să avansezi, iar pentru asta poate ai nevoie de certificări noi, poate te atrage o nouă latură a domeniului, așa că vrei să faci un curs sau să dezvolți o abilitate nouă, un potențial pe care l-ai observat în tine în urma experienței tale pe postul de X.

Come. Fking. On. Nu există răspunsuri greșite aici. Doar inconstente. Ridicări din umeri. Și priviri bolânde.

Atât de tare poți să aberezi pe subiectul ăsta liber, chiar dacă habar n-ai ce o să faci mâine. Până la urmă oamenii vor doar să vadă că ai un minim de interes pentru acel loc de muncă și nu te-ai dus la interviu ca o pătlăgea.

Eu am boală pe HRi, dar e prima chestie pe care nu înțeleg de ce există atâta ranchiună. Mi se pare super ciudat argumentul cu nu știu ce fac mâine, e ca și cum ai spune: nu mă inscriu la Medicină, că durează 6 ani facultatea și poate până atunci mă calcă mașina. Nonsens.

Nu strică să te gândești din când în când ce o să faci cu viața ta.

Sunt întrebări MULT, dar mult mai cretine care se pot pune la un interviu de angajare.

Asta e chiar de bun simț.

zi una de jale

comments