Astăzi a fost ultima zi în care au fost expuse lucrările lui Ștefan Popescu la Banca de Cultură Apollonia din Brașov și dacă tot este Ziua Națională a Culturii, zic să o sărbătorim cu câteva din capturile mele de azi.

Un singur lucru nu am înțeles:

De ce nu am auzit de acest pictor?

Toate informațiile pe care le-am găsit despre el sunt foarte recente, cu toate că picturile lui sunt expuse în muzee din toată lumea – Algeria, Tunisia, Maroc etc. 

Cine a fost Ștefan Popescu? 

S-a născut la Fințești – Buzău, a studiat la München și la Paris, și a călătorit mult. A gravat, a pictat flori, biserici din România, peisaje din călătoriile lui (inclusiv din Brașov) și a expus lucrări alături de Claude Monet.

A fost pictorul preferat al Reginei Maria, prietenul lui Brâncuși, iar arta lui e descrisă ca situată la granița dintre modernitate și căutarea unui ideal național.

Lista de realizări ale acestui om este interminabilă și povestea călătoriilor lui a ocupat pereți întregi ai acestei expoziții dedicate lui.

Câteva dintre capturile mele de azi ♥ picturi și detalii:

 

Pe Wikipedia există o listă cu muzeele din România în care se mai găsesc lucrările lui, dar nu mi se pare o sursă chiar de încredere, așa că nu știu cât de actuală e. 

Expoziția Ștefan Popescu – Povestea călătoriilor a fost organizată de Art Safari din București, așa că bănuiesc și sper că o vom mai vedea prin alte orașe.

zi una de jale

comments