În ultima lună, cum nu am avut timp să citesc nimic, în puținul timp în care mi-am luat gândul de la licență nu am făcut decât să visez cărți. Mi-am dat seama că până la urmă am câteva reading resolutions pentru 2019.

Știu că am zis că anul acesta nu îmi mai fac planuri, dar când vine vorba de cărți… chiar nu îmi permit să pierd vremea.

Și nici nu am multe:

1. Mi-am propus să citesc 25 de cărți, dar sper să ajung la 52.

Nu cred că e atât de relevant numărul, prefer să citesc trei cărți bune pe tot parcursul anului decât să-mi umplu mintea cu 52 de tâmpenii, dar sincer, creierul meu analitic e provocat de numere și o carte pe săptămână mi se pare chiar decent – cu toate că momentan sunt în urmă cu mult.

2. Vreau să citesc autori de naționalități diferite.

În toamnă mi-am făcut o hartă Google cu autorii citiți plasați frumos în țările de origine și am ajuns la concluzia că vreau să diversific și să umplu harta de săgețele colorate. Așa că anul acesta o să fac o listă de cărți pe care vreau să le citesc din toată lumea sau cel puțin de pe un continent, momentan, și sper s-o urmez cât de cât – articol despre asta în curând. Puteți arunca un ochi pe hartă aici, doar că deocamdată este incompletă.

3. Mai multă non-ficțiune.

Problema e că mă interesează PREA multe subiecte și mi-e greu să aleg ce să citesc. Vreau să citesc pentru facultate, care e un domeniu destul de vast (advertising – antropologie – semiotică și așa mai departe), însă vreau să citesc și despre neuroștiință, cultura Japoniei, filosofie politică, biografii și mai vreau să și trăiesc. De ficțiune și romane grafice nu mai trebuia să mai menționez, nu?

4. Citire rapidă și cărți grăsuțe.

Am auzit că există tot felul de tehnici de citire rapidă. Nu știu încă dacă sunt și eficiente, nu am citit nimic despre asta și sunt cam sceptică, sincer. Totuși, orice metodă de a parcurge mai ușor cărțile sau de îmbunătățire a memoriei și concentrării este bine venită.

Anul acesta vreau să încerc să aleg cărți o idee mai măricele față de ce m-am obișnuit să citesc până acum și să termin măcar o carte de +500 de pagini, deși mi se pare ceva imposibil, pentru că m-am obișnuit să citesc dintr-un foc, nu să mă lungesc cu o lectură pe nșpe mii de zile. Parcă m-am plictisit să ocolesc cărți care depășesc 300 de pagini.

5. Evenimente literare.

În 2018, Brașovul a doborât un record: cel mai lung lanț de cititori din lume. Nu îmi amintesc ce am făcut în acea zi de nu am ajuns, până și acum îmi pare rău că n-am luat parte la eveniment. Așa că anul acesta o să fiu cu ochii pe ce se întâmplă prin Brașov, poate și în București & Cluj și sper să nu mai fiu fraieră.

Momentan am citit o singură carte, sunt cu două în urma challenge-ului, conform GoodReads, dar în martie îmi revin.

zi una de jale

comments