A ținut o șefă de promoție un discurs la festivitatea de premiere de a șters pe jos cu tot sistemul de învățământ.

Bine, nu a zis nimic nou, dar a zis niște adevăruri și a mișcat niște oameni.

Te-ai aștepta ca niște profesori care se plâng non-stop că “nu ei, programa” și “nu ei, sistemul” să aprecieze mesajul, nu? Și ei ar vrea să poată face lucrurile altfel. În teorie. 

Nu. Tocmai ei s-au trezit să o facă în toate felurile și să-mi amintească de ce am o problemă cu această categorie profesională. 

Pentru că behăie.

Că de ce nu a spus înainte. Unde să spună? Am întrebat 3, n-au știut nici ei.

Că dacă zicea înainte să i se încheie media, era curaj, așa nu e curaj… că nu a pățit nimic. 

Dacă se lua în gură cu un profesor în clasă și risca să i se scadă media la purtare și să nu intre în bac, era curajoasă, nu huligancă cum sunt făcuți în general genul acesta de elevi, ne mint ei că ea ar fi fost un caz special. Dar să țină un discurs în fața tuturor profesorilor, colegilor și părinților? Un nimic. Pentru că deja are media încheiată.

În concepția lor, a-ți risca viitorul numai pentru a-ți spune părerea e un act extraordinar, nu inconștiență și nu arată deloc cât de defect e sistemul.

Nici măcar nu își dau seamă că singuri își dau de gol caracterele abuzive și vindicative. 

Singuri recunosc că i-ar fi anulat Iuliei munca din ultimii 4 ani dacă și-ar fi spus părerea în fața lor. 

Nu a cerut, săraca, niciun titlu de curajoasa anului. A vrut să-și spună oful și atât.

Dar senili fiind majoritatea, au uitat în timp record și esența discursului ei, și că trăim în democrație.

E ipocrită pentru că rezultatele ei sunt o muncă de echipă!

Culmea, nu se face parada cu ideea asta când apar rezultatele dezastruoase de la evaluări naționale sau de la bacalaureat. Atunci e vina elevilor, a părinților, a programei, a modelului de bac, a ministrului, a lui Iohannis și a lui Dumnezeu că n-a plouat în ziua aia. 

E meritul profesorilor când un elev trece un examen cu brio, dar când elevilor urăsc cititul și 45% din ei suferă de analfabetism funcțional, e vina lui Dorian Popa și a TikTok-ului.

Și-a spus părerea după ce s-a văzut cu sacii în căruță!

Da. Pentru că sunt sacii ei. Singurul merit e al ei. Și al părinților ei. 

Profesorii au foarte rar vreo contribuție când vine vorba de elevi buni. Țin minte când eram în școală. Cei cu note bune, aveau note bune indiferent ce profesor venea la catedră. Aveau o disciplină și o susținere acasă, știau cum să vorbească cu profesorii, iar ei îi încurajau doar înscriindu-i la olimpiadă și dându-le două zile libere înainte ca să se pregătească. Adică să învețe. Ei. Pentru că ei munceau pentru note, nu profesorii. De fapt, da, aveau o contribuție masivă. Cei de la meditații, nu cei de la clasă. 

Oamenii au turbat pentru că nu pot să-i închidă gura. And I love that. La cât mai multe “răzvrătiri” din astea! Dar cu mutrele profesorilor filmate de aproape data viitoare, vă rog. 

zi una de jale

comments