Cazul acesta merită să devină viral.

Ce s-a întâmplat – video aici, rezumat aici:

Domnișoara a fost la un interviu de angajare în două etape: 

  1. Un test.
  2. O perioadă de probă.

Ambele neremunerate.

Răspunsul?

Pozitiv. Dar cu mențiunea că va mai trebui să muncească o lună gratis, și abia la insistențele ei i-au oferit 150 de lei :))

De aici încă un val de mizerii: i-au trimis mesaj că au selectat-o să colaboreze cu ei, apoi și-au șters mesajul / ș i-au asumat munca ei și i-au folosit imaginea abuziv etc.

Cum a răspuns agenția la TikTok? Foarte profesionist, și-a pus profilul pe privat :)) 

*

Când ești creativ, mai ales la început de drum, e greu să nu vezi în orice mizerie de anunț ca pe o mare oportunitate.

Te gândești că:

  • ok, nu mă plătesc, dar am ce pune în CV
  • ok, nu mă plătesc, dar e o experiență (de cele mai multe ori una inutilă, care nu te pregătește pentru nimic)
  • ok, nu mă plătesc, dar mă răsplătesc în alt fel 

Trebuie să ții minte că tu, în calitate de creativ, ai un portofoliu cu un motiv – pentru un profesionist, care-și cunoaște brandul, ar trebui să fie suficient să-l răsfoiasca o dată ca să-și dea seama dacă ești potrivit/ă sau nu pentru rol.

Mai ales dacă te caută ei, după ce ți-au văzut munca în online. Au decis deja că le place ce faci din moment ce te contactează.

Pentru nesiguranțe, îți pot da un test plătit

De ce nu trebuie niciodată să accepți teste neremunerate:

  • Pentru că nu-ți garantează jobul. Dacă ai aplica la 100 de joburi și ai face teste pentru fiecare, ai munci un an gratis. 
  • Pentru că nu spune nimic real despre abilitățile tale. Mie nu-mi poți testa abilitățile de copywriter cu un test de 2 ore. Poate să-mi iasă un text decent? Sigur, sunt extrem de creativă și descurcăreață, dar un astfel de test și un o campanie cap-coadă sunt două procese creative total diferite, care necesită mai multe detalii, cercetare și brainstorming. Nu e suficient să înșiri niște cuvinte pe o foaie. Scrisul reprezintă cam 25% din munca unui scriitor. 
  • Pentru că nici la alți specialiști, cum e frizerul, nu te duci să-ți taie părul de probă, să vezi dacă-ți place sau nu, iar abia la a 3-a tunsoare îl plătești.

Merită un test neremunerat atunci când, să zicem, chiar îți dorești acel post, e firma visurilor tale, te vezi acolo și vrei tu să riști.

Dar în cazul Letiției a fost vorba de mai mult decât muncă neplătită, a fost o ciorbă de ilegalități, abuzuri și grosolănie cu care trebuia să se ajungă în instanță

Nu sunt prima și nici ultima “agenție” care face asta, e o practică veche. Dar tot respectul persoanelor care au curajul să vorbească despre asta și să le dea și tag. Ar trebui să devină normă să muiești (cu dovezi) firmele neserioase. Pentru că așa tăiem aripi și ajungem să ne plângem că “tinerii nu mai vor să muncească”. De fapt, tinerii nu mai vor să sclavagească*. Atât.

zi una de jale

comments