Iar mă apucă ambițiile prostești, dar am descoperit recent că încă există Popsugar Challenge. Bine, aparent multe lucruri nu au dispărut, doar am uitat eu de ele, dar îmi place că încă e foarte activ grupul (o raritate) și au un mic challenge, separat de cel al Goodreads, adică mai multă dopamină pentru creierul mei mic :3

Nu mă atrag toate provocările, așa că am ales 20 din 50 ♥

O carte pe care trebuia s-o citesc în 2022 – evident Karamazov, mă bântuie, înnebunesc.

√ O carte cu creaturi miticePiranesi de Susanna Clarke

√ O carte cu fată în titlu – am 15 cărți cu girl în titlu, încă nu știu. Girl at war de Sara Novic

√ O carte cu o culoare în titlu – am citit The black unicorn de Audre Lorde

√ O carte care are numele personajului principal în titlu – prima carte citită anul acesta, Klara și soarele

√ O carte publicată în anul în care m-am născutnu mă atrage absolut nimic de pe lista asta, mai caut. sau poate Alias Grace?

Am găsit un volum de poezie de Margaret Atwood: Morning in the burned house.

O carte din 2022 care e interzisă acum în orice stat – Texas a interzis 850 de cărți anul trecut, așa că am de unde alege.

√ O ficțiune istoricăI must betray you de Ruta Sepetys, în română Sfârșitul șoaptelor. Decembrie 1989

O recomandare de pe #BookTok – ultima dată când m-am luat după recomandările de pe BookTok a fost rău, remember The secret history? BookTok e impărțit în 3 zone mari și late:

CoHo și turma de dark romance

clasici și turma de dark academia 

female histerya ♥ 

dar văd Black Swans în toate listele posibile, cred că asta o să fie.

√ O carte cu un iepure pe copertă – asta e amuzant, pentru că citesc Cursed bunny și mai am pe TBR încă două:

De ce-s atâtea cărți cu iepuri?

O carte pe care am citit-o acum mai bine de 10 ani am citit Fahrenheit 451 acum 12 ani și nu-mi amintesc mare lucru din ea, dar i-am dat 5 stele și recent am auzit o teorie interesantă, cum că nu ar fi despre un guvern tiranic care interzice accesul la informație, ci că despre o societate sătulă de tehnologie și divertisment (pentru că, ne place sau nu, cărțile fac parte din categoria media), care renunță singură la asta.

O carte pe care ar fi trebuit s-o citesc în școală – sincer, n-am citit mai nimic din lecturile obligatorii, dar uneori îmi vine să citesc Morcoveață.

O carte a cărei acțiune are loc într-o singură zi – nu știu sigur dacă se încadrează, dar am citit Embers de Șandor Marai în care un bătrân dintr-un castel izolat din Ungaria primește o vizită neașteptată de la prietenul lui cel mai bun, pe care nu l-a mai văzut de 40 de ani, adică de când acela la trădat și toată cartea e un monolog de câteva ore în fața unui șemineu, unde nenea cel trădat își reamintește toți acei ani petrecuți împreună și toate teoriile pe care și le-a făcut de-a lungul anilor despre gestul prietenașului.

O carte care are o adaptare cinematografică populară – Solaris de Stanislaw Lem.

O carte de pe lista de lecturi ale unei celebrități – pe site-ul ăsta sunt liste întregi de cărți recomandate de celebrități, mai studiez și mă mai gândesc. 

√ O carte de memorii scrisă de o celebritate – I’m glad my mom died de Jenette McCurdy 

√ O carte cu un animal de companie ca personaj – Death and the penguin de Andrey Kurkov, tradusă idiot în română Moartea pinguinului. Nu, nu moare niciun pinguin.

√ O carte în două limbi – am citit Extracting the stone of madness: 1962 – 1972 de Alejandra Pizarnik – e în engleză și spaniolă. Spaniolă am învățat un singur an în liceu, nu credeam că știu nicio boabă. Inițial am zis să citesc poemele și în spaniolă doar pentru că sună fain, dar apoi mi-am dat seama că înțeleg aproape tot. Fascinant.

Cea mai scurtă carte de pe TBR-ul meu în nr de pagini – probabil ceva din seriile Faber, Vintage Minis sau Penguin Little Black Classics

Cea mai lungă carte de pe TBR-ul meu – Omul fără însușiri are 1700…. nu, încă nu vreau să mă gândesc.

O să revin cu edituri.

Grupul Popsugar aici. 

Raftul meu aici.

Apropo, dacă sunteți în căutarea unei provocări, dar Popsugar nu v-a convins:

@ascult_si_citesc a creat o provocare cu autori români

@adelina_traicu a creat una cu 12 autoare (românce?) de citit în 12 luni

Iar pe Goodreads România încă se votează în fiecare lună câte o carte, se citește și se discută.

Ultimul edit: 13 iunie – 10/20

zi una de jale

comments