Mai știți lista mea cu cărți despre somn? Am revenit cu o altă curiozitate: lumea circului ♥
Mereu am avut impresia că lumea circului e obscură și ascunde lucruri foarte întunecate sub sclipici, artificii și aplauze.
Mai ales de când am citit De ce fierbe copilul în mămăligă, despre care am mai vorbit aici.
Nu am găsit foarte multe cărți traduse, dar am găsit:
5 cărți despre lumea circului de pus pe TBR:
1. Circul nopții de Erin Morgenstern
Bestseller New York Times
Bine ați venit la Le Cirque des Revês!
Circul a sosit fără nici o înștiințare; corturile lui magice, cu cupolele în dungi albe și negre, parcă au răsărit din pământ. Reprezentațiile fermecătoare, care n-au loc decât noaptea, sunt o experiență unică și o sărbătoare a simțurilor.
Ascunsă de ochii spectatorilor, în spatele labirintului de nori sau al grădinii construite din gheață, o competiție acerbă are loc. Celia și Marco sunt doi tineri magicieni care au fost antrenați încă de mici anume pentru acest duel crâncen al imaginației. Însă când cei doi se îndrăgostesc iremediabil unul de altul, consecințele iubirii lor se dovedesc a fi mult mai periculoase decât ar fi putut anticipa ei vreodată.
2. Caraval de Stephanie Garber
Pusă în faţa unei căsătorii aranjate, Scarlett şi-a pierdut speranţa de a vedea îndepărtatul Caraval, unde anual se ţin reprezentaţii. Sora ei, Tella, reuşeşte totuşi să o ducă la spectacol, dar este răpită. În acest sezon, se pare că jocul se învârte în jurul Tellei, iar cine o va găsi va fi declarat câştigator.
3. Apă pentru elefanți de Sara Gruen
Apărut în SUA în 2006, romanul Apă pentru elefanţi a fost luni întregi Numărul 1 în topurile de vânzări din New York Times, Los Angeles Times, Wall Street Journal, USA Today, fiind desemnat în acelaşi an Favourite Book of the Year de către publicaţia Newsday. În 2007, este recompensat cu premiile Booksense Book of the Year si Bookbrowse Diamond pentru cea mai populară carte. Este tradus în peste 40 de ţări şi s-a vândut în 4 milioane de exemplare.
4. Clubul clepsidrelor. Vremea sufragetelor de Lucy Ribchester
Londra, 1912. Jurnalista Frankie George primeşte sarcina de a realiza un interviu cu Ebony Diamond, trapezista-vedetă a circului din oraş. Între cele două femei se leagă rapid o prietenie, iar Frankie se trezeşte că o urmează pe artistă într-un misterios magazin de corsete din Mayfair. Atunci când Ebony Diamond dispare în mod bizar chiar în toiul uneia dintre reprezentaţii, Frankie îşi dă seama că este captivă într-o lume plină de minciuni, urmărită de colegii jurnalişti în căutare de subiecte-bombă, de londonezii care au un fetiş pentru corsete, dar şi de artiştii de la circ. Până la urmă, cum a dispărut Ebony, de cine se temea ea şi ce se întâmplă în misteriosul magazin de corsete?
5. O istorie a circului de Pascal Jacob
Sinteză care urmărește evoluția unei lumi de o bogăție nebănuită, în permanentă mișcare, cartea trasează liniile principale dintr-o istorie ilustrată spectaculos, pornind de la cele mai vechi forme și ajungând la formele contemporane.
Afișe, desene, stampe, fotografii și alte surse iconografice dezvăluie câte ceva din secretele fiecărei discipline prezente sub marea cupolă și oferă o călătorie planetară în culori vii. Născută în Anglia, în 1769, și dezvoltată apoi în Franța, la început arta circului a îndrăgit în primul rând calul. La sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului XX, dresajul a cunoscut epoca sa de aur, iar circul a trecut prin două etape esențiale: splendoarea germană și gigantismul american, motivat de dezvoltarea căilor ferate și, deci, de un timp prielnic circulației. Au urmat apoi revoluția din circul sovietic, forța evocatoare a teatrului acrobatic din China și reinventarea circului în școlile din Franța, Belgia și Canada.
În secolul XXI, o carte pentru toți cei dispuși să-și redescopere sufletul de copil, „O istorie a circului” de Pascal Jacob invită la reflecție despre sensurile artei în comunitate, precum și despre relația centru/margine într-un domeniu care caută neîncetat căi de a ajunge la comunități cât mai diverse și la cât mai mulți oameni.
Ai citit vreodată o carte despre circ? 😀