Dacă ești antreprenor, freelancer sau orice tip de creator, auzi destul de des la colegii de breaslă că ținta lor în viața e să fie oameni de succes și că asta se traduce în vocabularul lor prin a fi miliardari.

Să auzi asta frecvent în jurul tău poate să se transforme într-o presiune socială și să te demoralizeze dacă ești la început de drum, ai pornit cu alte scopuri în minte și mai ai un strop de realism în tine.

Vreau doar să menționez un lucru evident, dar se pare că nu pentru toată lumea:

ce este succesul îți stabilești tu.

Orice cale alegi in viața, important e sa nu simți că faci mai mult decât poți duce.

În momentul în care ajungi să te compari cu alții, nu mai există cale de a fi mulțumit de tine, niciodată nu va fi suficient.

Și este suficient dacă:

  • Trăiești decent, adică rămâi cu câțiva lei pe care poți să-i cheltui aiurea după ce ți-ai plătit toate cele necesare.
  • Îți poți lua o zi sau o săptămână liberă fără să ți se prăbușească lumea.
  • Poți spune nu cui vrei tu – pe asta pun puțin mai mult accent pentru că este oribil sa lucrezi cu oameni cu care nu rezonezi sau sa faci munca care nu îți reprezintă valorile doar pentru că nu ai alta ofertă mai buna în acel moment.
  • Îți permiți să ai un program care ți se potrivește ție – și asta poate însemna orice, de la a lucra 3 zile pe săptămână sau doar noaptea, la a lucra doar 6 luni pe an sau …deloc.
  • Știi că ai posibilitatea de a avansa și a maximiza veniturile în viitor.

Practic, daca îți permiți stabilitatea pe care ți-ar oferi-o un loc de muncă. Dar astea sunt doar niște exemple. Chiar și fără stabilitate, dacă ai alte tipuri de satisfacții care pot compensa un lips sau două, poți considera că ai atins succesul.

Sincer, dacă nu astfel de beneficii urmărești, legate de stilul de viață, nu înțeleg de ce ai apuca-o pe un drum atât de anevoios și nu te-ai duce direct să înveți o profesie care să-ți ofere salariu stabil și serios, dar asta e doar părerea mea.

Și un mic reality check: trăim în România, unde salariul minim net e 1386 RON 😐 trebuie să fii nebun să nu-ți apreciezi micile victorii, fie că e vorba de un side project care-ți aduce doar 100 de lei în plus lunar, fie de unul care îți poartă (temporar) doar numele. 

Nu e despre miliarde. 

E despre a trăi în ritmul tău, în funcție de nevoile tale, pentru valorile tale și orice altceva mai stabilești tu că e important pentru tine.

zi una de jale

comments