Urmăresc de o lună un caz șocant, care mi-a amintit de ce m-am îndepărtat de grupurile iubitorilor de animale și de ce evit oamenii care se asociază cu asemenea termeni în general: nu poți discuta rațional cu ei.

Într-un sătuc din România, avem o femeie care are 150 de câini și pisici, mulți dintre ei grav bolnavi. Casa ei nu mai arată locuibilă de mult, nu are un centimetru unde să pună și ea capul, lucrează pe 3000 de lei, spală la mână, dar continuă să adune animale și să se îngroape în datorii pentru a avea grijă de ele.

Ar fi foarte frumos ce face ea dacă ar avea resurse, dar femeia plânge non-stop pe Facebook, iar susținătorii ei în loc să o ajute să își facă cazul cunoscut, să împartă animalele spre adopție, o lasă să se ruineze mintal, financiar și să ajungă o femeie a străzii în timp ce o aplaudă, că e un om bun și îi mai aruncă câte un covrig din când în când.

Unde este empatia lor față de femeia asta? Nu există.

Elena Surubariu se numește și vreau să zic că nu m-am mai uitat pe pagina ei o săptămână și deja are 15 animale în plus…

Am înțeles că înainte a adunat ea (vreo 60), dar acum o știe lumea de colecționară și i se aruncă pui periodic peste gard.

Dacă îndrăznești să comentezi că situația e scăpată de sub control și ar trebui să ia legătura cu asociații, apar o grămadă de conturi dubioase să te anunțe cu o ură incredibilă că nu ai suflet, ești diavolul, etc. 

Să nu uit de replica de care m-am săturat atât de tare, încât uit de educație când o aud: de ce nu adopți? de ce nu donezi? de ce nu faci tu? că dacă toți am lua câte unul… 

În primul rând, nu are nimeni obligația de a adopta iresponsabilitatea altora.

Știu că o minte goală și empatică doar în aparență cu greu își poate imagina, dar oamenii au și ei viețile lor, problemele lor și nu toată lumea are timp, bani sau spațiu pentru a crește animale bolnave

În al doilea rând, aici e nevoie de donație recurentă. Știu că mulți se umflă în pene că au dat și ei 100 de lei, dar nu știu cum să zic… de 100 de lei nu mănâncă cele 6 pisici ale mele nici măcar o săptămână și complimentele nu țin de foame.

Ce păzesc asociațiile? Nu știu și nu le înțeleg rostul dacă în astfel de cazuri se fac invizibile. Cazul a apărut și în presă. Primăria a ajutat-o doar să se mute într-o casă la marginea orașului ca să nu mai deranjeze vecinii. Dar asta anul trecut, când avea doar 55 de animale.

Femeia asta se ruinează pentru nimic. Ea, în realitate, nu ajută aproape deloc, cu toate că e cu nervii întinși la maximum și o să plătească datorii toată viața ei pentru mizeria asta.

Un câine de talie medie într-un apartament are o viață grea, darămite 150 de câini și pisici înghesuite în două camere.

Simplul fapt că-s ținute în viață nu le asigură bunăstarea, ele oricum nu conștientizează situația lor, doar zac înghesuite și stresate în mizerie.

Cred că multe ar avea o viață mai bună dacă ar fi lăsate singure pe străzi (și în general nu încurajez așa ceva, dar aia nu e viața nici pentru un animal și mi se pare o situație extremă).  

Până la urmă, nu știu dacă a ajuns aici doar din prostia ei sau chiar i se aruncă animale peste gard, dar nu înțeleg nici cum poate fi legal așa ceva.

Cum ziceam, nici măcar empatia nu e bună în exces. Dacă nu înveți să-ți raționalizezi puțin sentimentele și să te pui pe primul loc, ajungi ca femeia asta, un om semi-mort. 

Eu am încercat să iau legătura cu asociații, dar ba au site-urile praf, ba nu găsesc un număr de telefon ca lumea, ba nu mi se răspunde. Dacă știți asociații din Iași sau apropiere, vă rog lăsați-mi un link sau să dați profilul doamnei mai departe. Am înțeles că locuiește acum în Târgu Frumos, dar se mută în aprilie (deși nu cred că o s-o ia cineva în chirie cu 148 animale după ea).

Totuși, faptul că femeia e de mai bine de un an în situația asta, primăria știe, presa știe, DSV știe, grupuri întregi de iubitori de animale știu și situația ei e din ce în ce mai rea, arată că nimănui nu-i pasă de ea. Sau îmi scapă mie ceva. 

Unde sa o iau unde sai duc sa urlu sa se desfacă pământu sa întru sa nu mai vad și sa aud .ieri parvo tusea de canisa face ravagii 15 în tuse am început și cu synulox asta noapte alta diaree voma febra de 40/7 alți bolnavi pui hrana la 148 de guri și 11 pui astăzi și sterilizări unde sa ma duc .va rog sa ajutați va rog ca nu fac fata nu am cum va rog RO50BTRLRONCRT0592547701 banca transilvania paypal elenasurubariu2@gmail.com
Ăsta e exact acel gen de caz în care dacă omul se sinucide sau o mănâncă animalele de foame, o să auzim vai, cum n-a putut anticipa nimeni așa ceva când pune video-uri plângând pe Facebook de un an jumate?
Ma uit cu drag la postarile dumneavoastra! Ma gandesc cata rabdare aveti sa scrieti atatea randuri, se vede ca sunteti o femeie foarte inteligenta si cu o inima enorma!!! Sa va sacrificati viata pentru atatea suflete!!!! Cati fac asta??!? Sa va dea dumnezeu sanatate si putere .
Haideti sa o ajutam cu cat de putin avem pe doamna elena, asa sa gaseasca un loc departe de orasul ala unde sunt oameni fara inima!!! Eu am fost la dumneaei si era plina de labute din cap pana in picioare!!!
Na, doamna se uită cu drag cum femeia plânge și își ia câmpii zilnic.
Efectiv e încurajată să-și ia zilele.
Dar important e că a fost un om bun 🙂
P.S: am ajuns să sper că e ceva dubios la mijloc și că e doar o maestră în scam decât să-mi imaginez că cineva ar putea trăi cu atâtea animale într-o chirie; nu am văzut niciun anunț de adopție de când o urmăresc, doar cerșeală. 

zi una de jale

comments