A început iar propaganda cu “tinerii nu vor să muncească”, așa că am aruncat un ochi prin anunțurile de angajare, doar ca să observ că nu s-a schimbat absolut nimic.
Angajatorii și HR-ii sunt în continuare ultimele janghine.
Cele mai tari anunțuri pe care le-am văzut:
1. Entry-level cu experiență de 5+ ani (în traducere, un senior pe care să-l plătească la nivel de junior). E ca și cum ți s-ar cere diplomă de licență ca să te înscrii la Universitate. Nonsens. Un post entry-level nu ar trebui să necesite experiență deloc.
2. Master pentru un post pentru care nici de o licență nu ai nevoie. “Ice Cream sales manager” pentru o tarabă într-un parc unde trebuie să știi engleză și să ai “tehnici înalte de negociere” ca să întrebi “vanilie sau ciocolată?”.
3. Intern neplătit cu 2 ani de experiență în domeniu. :))))))) Noaptea minții. + Ilegal.
Joburile de tip struțo-cămilă cu salarii care te motivează să te sinucizi nici nu le mai comentez.
Dar un tip de anunț pe care nu o să-l înțeleg niciodată: căutăm om cu 3 ani experiență în PR, 4 în marketing, 5 în project management etc.
Cunosc oameni care au făcut cafele 2-3 ani pe titluri pompoase și sunt absoluți deconectați de profesia lor, și oameni care au învățat în internship-uri de-o vară mai multe decât alții intrați adânc în profesie.
Nu înțeleg, având în vedere cât de diferit și neliniar e fiecare loc de muncă, cine trasează linia asta: da, 2 ani aici și 3 ani dincolo sunt suficienți.
Și unde găsești oameni cu exact acel traseu profesional?
Calificat sau nu, cu studii sau fără, cu experiență de muncă sau lipsă, anunțurile astea sunt o bătaie de joc pentru oricine.
Mi-a crescut tensiunea citind doar 2 pagini de anunțuri. Să-ți cauți loc de muncă în 2024 pare misiune imposibilă.
Dacă tinerii nu vor să mai muncească la firme care pun anunțuri ca cele de mai sus, tot respectul, înseamnă că generației Z nu-i place în poziția ghiocelului.
Spre deosebire de generația “las că merge și așa” și generația care băga în buzunar orice piuliță, pare că ăștia au avut timp să dezvolte puțin mai mult caracter și să nu mai accepte orice soartă. Poate mai există speranță că se va schimba ceva vreodată. Una mică.