Probabil ați aflat că Goodreads lucrează la o variantă mai minimalistă a site-ului de mai bine de un an.

Nu știu când o să se schimbe interfața cu totul, dar au anunțat recent că anumite secțiuni ale site-ului vor dispărea începând cu 1 septembrie și că, ar fi bine să ne salvăm datele până atunci.

De ce se schimbă? 

Pentru că site-ul, așa cum m-am mai plâns, e o harababură și multe funcții zac degeaba, acolo, nefolosite.

Ce secțiuni dispar?

Autori favoriți – nu vor mai apărea în dreapta profilului așa cum ne-am obișnuit:

Însă paginile autorilor vor rămâne, deci îi putem urmări în continuare.

Cărți deținute – ce-i drept nu am înțeles de ce era o secțiune separată pentru cărțile astea și atât de greu de accesat:

În viitor cărțile vor putea fi marcate ca deținute din more details.

Povestea prieteniei – asta chiar era inutilă, practic bifai pe undeva de unde cunoști un prieten, dar opțiunile erau limitate și doar tu le vedeai.

Alte chițibușurise schimbă sau dispare modalitatea de a recomanda cărți, nu vom mai putea adăuga poze la cărțile cărora le lipsesc coperțile, nu vom mai putea crea quizz-uri.

Cum salvăm datele, astfel încât să nu pierdem ani de activitate?

Practic, dacă ai folosit funcțiile de mai sus și nu vrei să pierzi activitatea, poți să faci un request aici și să primești prin email toate datele de pe profilul tău în aproximativ o lună. 

Mai există o opțiune, mai rapidă – Export – pe care eu o folosesc o dată la câteva luni pentru că sunt paranoică, mai ales de când goodreads e PLIN de bug-uri.

Fișierul expiră în 90 de zile și conține doar cărțile, recenziile, etichetele și rafturile lor, se poate importa sub mai multe formate (.csv, .txt.) pe site-uri de tip catalog de cărți, cum sunt Storygraph, Librarything saaau, cum îmi imaginez eu, pe Goodreads în cazul unui univers post-apocaliptic în care s-a pierdut totul și trebuie s-o luăm de la capăt.

zi una de jale

comments