Am niște observații nu prea frumoase de făcut după o vreme petrecută pe TikTok într-o zonă României de care nu am fost foarte conștientă până acum. 

M-am băgat în niște discuții, care mi-au produs sechele și m-au făcut să ajung la concluzia că simpla introducere a unei materii în școli o să aibă rezultate dezamăgitoare din nșpe mii de motive:

  • cei care au cea mai mare nevoie de educație sexuală nu ajung până în clasa a 4-a;
  • degeaba le bagi un prezervativ pe o banană dacă ei trăiesc cu ideea bine înrădăcinată în comunitate că un copil = un dar și o minune de la Dumnezeu;
  • unde găsești acei profesori competenți care să vorbească cu lejeritate despre sex când majoritatea abia se descurcă cu materiile lor?

Dar în principal, nu cred că o să ajute pentru că e o problemă de mentalitate cu totul. 

TikTok e plin de mame minore care sunt mândre că s-au lăsat de școală și au născut la 14 ani. Unele sunt chiar next level, sunt mândre că își așteaptă viitorii soți cu 20 de ani mai în vârstă să iasă din pușcărie. O grămadă de adulți se adună pe paginile lor și le felicită. Sunt admirate pentru că “sunt mature, nu ca altele de vârsta lor” și “o să fie mame tinere și frumoase” pentru că cu toții știm că asta e cel mai important lucru pentru un copil. Li s-a insuflat ideea că ele fac ceva nemaipomenit, ceva ce e criticat doar de cei ce le invidiază. Și dau dovadă de iubirea adevărată dacă acceptă orice soartă. E sinistru.

Pe de alta parte mai există o tagmă care a ajuns la maturitate, a scăpat de aroganța adolescentină și acum uitându-se în urmă nu regretă că au copii, dar recunosc că n-a fost o alegere bună, că-s îmbătrânite prematur și sălbăticite, că a fost greu sa reia școala sau sa își găsească un loc de muncă, că aveau idei greșite despre ce înseamnă să iubești sau să fii părinte. 

Realizează că puteau mai mult și își spun povestea pe unde apucă să ajute fetele să nu facă greșelile lor. 

Din păcate sunt depășite numeric de cealaltă categorie.

Aproape 50% din România e formată din mediu rural, unde e și cea mai mare demografie de adolescente gravide.

Fenomenul e prea complex ca să poată fi rezolvat de niște profesori care, cel mai probabil, fac parte din aceeași comunitate, deci împărtășesc aceleași “valori” și s-ar putea abate foarte lejer de la programă.

Eu sper să fie introdusă educația sexuală în școli, dar am devenit foarte cinică privind adulți în toată firea zbătându-se în comentarii să-mi demonstreze că vârsta nu contează, că relațiile 18 – 56 sunt normale (vedeți @DApetrica câți fani are) și mai ales, bolnăvia bolnăviilor: dacă are menstruație, e femeie – eu având menstruație de la 10 ani 🙂 

zi una de jale

comments