Foarte slăbuț anul acesta.

Cuvintele pe care le-au ales marile dicționare ca definitorii pentru anul ce tocmai a trecut sunt foarte previzibile pentru că majoritatea au legătură cu inteligența artificială.

“AI” a fost chiar cuvântul ales de Collins pentru că 2023 ne-a căpiat cu ChatGPT-ul și toate nebuniile apărute peste noapte, dar deinfluencing, nepo baby și canon event sunt concepte mult mai interesante.

Alte cuvinte care au fost foarte căutate și au fost luate în considerare (de mai multe dicționare):

  • deepfake
  • dystopian
  • doppelganger 

Cambridge a văzut căutările legate de inteligența artificială crescând an de an cu 62% și a ales cuvântul hallucinate ca să ne spună că suntem bolnavi la cap și trebuie să mai ieșim din casă.

Merriam-Webster s-a trezit în anul cel mai artificial să aleagă cuvântul authentic.

Pentru că explozia AI a făcut mulți oameni să se întrebe ce este autenticitatea, care e diferența între un text scris de un robot și un text scris de un om, ce face un artist să fie autentic sau un cont de social media (având în vedere invazia de boți). 

Oxford, ca de obicei, e foarte la curent cu micro trendurile de pe social media care dispar în câteva luni – cuvântul anului e “rizz”, care se traduce șarm/carismă.

American Dialect Society au ales un cuvânt inventat de un blogger care sună ca dracu’, nici nu vreau să știu ce înseamnă enshittification.

Dacă putem adăuga cuvinte in dicționar, vreau și eu să-mi bage dexonline mickeyhash-ul din articolul trecut.

Foarte ciudat, cel mai căutat cuvânt în 2023 pe dexonline.ro a fost… nimfomanie. Nu pot să-mi dau seama cum a devenit asta o preocupare a românilor, cuvântul a avut peste 199.000 căutări. A menționat cuvântul Măruță la TV? I wanna know!

Alte cuvinte din topul căutărilor, care am impresia că-s aceleași an de an: pedant, empatie, pragmatic, asertiv, ntur, paradigmă etc. 

În fine, foarte sec și plictisitor 2023. 

Singurul lucru interesant e că anul acesta Dictionary.com aleg pentru prima dată “The Vibe of the Year” – ei zic că e inspirat de Taylor Swift, dar nu e prima artistă la care văd fanii referindu-se la turnee în “ere”.

Cuvintele anului pentru mine: 

m-am, săturat, de, AI 

8-|

zi una de jale

comments