Ca în fiecare an, dicționarele din jurul lumii au ales câte un cuvânt definitoriu pentru cele ultimele 12 luni ce tocmai au trecut.

Anul acesta sunt confuză. Dar mai mult din cauza Oxfordului, care a ales ca cuvântul anului să fie de fapt o sintagmă care a pornit…. ca o glumă pe Twitter.

Oamenii au decis, la modul foarte serios, că goblin mode ne reprezintă anul 2022.

Și asta pentru că oamenii ”au devenit comozi” după pandemie, adică și-au dat seama că nu vor să revină la vechea viață, unde pierdeau 3 ore pe zis ca să facă drumul de la muncă acasă și invers.

Oxford se pare că îi consideră pe acești oameni sănătoși la cap, niște puturoși și răsfățați. Mue, Oxford.

Un alt dicționar este Merriam-Webster cu al lui cuvânt gaslighting.

Gaslighting-ul e o tactică de manipulare foarte subtilă și foarte periculoasă, care te face să-ți pui la îndoială rațiunea, amintirile, capacitatea de înțelegere – totul. Și lasă sechele grave 🙂 

Mi se pare foarte important că se vorbește mai des în ultima vreme despre narcisism și relații abuzive, pentru că sunt foarte comune, în special în societatea românească.

Și am observat că e o temă destul de comună în filmele anilor 1940, ceea ce-mi demonstrează din nou că oamenii nu învață din trecut. 

Dictionary.com se pare că a ales ca woman să fie cuvântul anului – pentru că a fost cel mai căutat cuvânt șl pentru că odată cu schimbările pe care le aduc mișcarea TQ+ în societate, oamenii nu mai știu să definească o femeie.

Collins Dictionary spune că permacrisis e un cuvânt mai potrivit pentru 2022 și cred că e cel mai corect.

Ultimii ani, deși am putut anticipa războiul, inflația, criza, seceta – a plutit un aer permanent de instabilitate și o anxietate de a lua orice decizie legată de viitor.

Prea multe evenimente în lume care inevitabil să nu te afecteze și dacă nu treci direct prin ele.

Într-un final, Cambridge a ales un cuvânt care a făcut furori pentru că Wordle a stricat streak-ul tuturor cu el: homer.

Homer înseamnă fuga înapoi spre bază în baseball. Plictisitor. 

Dar cam astea sunt cuvintele anului conform marilor dicționare. 

Ale mele sunt cu totul altele pentru că eu mă chinui să nu trăiesc în lumea asta:

grădină. haiku. afine. ceai de rodie și mentă egipteană. leonora carrington. peacock blue. trandafiri albi. caprese. forest green. vintage. mango. scrisori. burgundy. o colecție mult prea mare de parfumuri. mârțupică ♥

Cu ce cuvânt sau sintagme asociezi tu anul 2022? 

zi una de jale

comments