Într-un articol anterior am menționat câțiva autori și genuri literare care mi se par potrivite la început de drum, însă eu consider cititul constant un mod de viață. Nu mi se pare suficient să pui mâna pe o carte ca să te îndrăgostești de literatură dacă nu ai avut dintotdeauna o înclinație pentru cărți. E posibil să încerci la nesfârșit și nimic să nu te impresioneze vreodată.
Câteva idei despre cum ai putea să te îndrăgostești de citit:
1.Uită ce ai învățat în școală.
Cărțile nu trebuie să fie plictisitoare, să fie scrise în termeni pompoși sau să fie groase și să-ți consume zile întregi din viață.
Uită traumele pe care ți le-a lăsat școala, când citeai în silă pasaje din cărți vechi, scrise într-un limbaj arhaic, care te plictiseau și pe care nu înțelegeai de ce le studiezi, pentru că erai un pui de om zgribulit în lume. Eu înțeleg cum e gândită programa, dar cred că ar trebui, măcar o dată pe semestru, să i se dea elevului șansa de a citi ceva mai modern, ce-l atrage pe el, nu o listă de lecturi obligatorii și una de lecturi suplimentare.
Aruncă un ochi pe aici, și pe aici– adică în câteva articole în care am mai scris despre cum cititul poate fi și fun, și scurt, și comic, și altfel.
2. Alege un domeniu care te interesează.
Dacă zici că nu ai unul, nu te cred. Nu trebuie să citești clasici sau bestselleri. Nu trebuie nici măcar să citești beletristică. Cărțile non-fictive pot fi, de multe ori, mult mai utile. Ideea e să explorezi lucrurile care te interesează prin altceva decât articole de Wikipedia, rețele sociale sau prima căutare pe google, care e de cele mai multe ori un site foarte dubios. Nu cred că există subiect care să nu fi fost tratat deja într-o carte.
3. Mai puțin internet și TV.
Sau mai puțin orice alt lucru din viața ta care-ți consumă timp și nu-ți aduce nimic pozitiv.
Toți avem mici adicții, internetul și televiziunea cred că sunt cele mai frecvente, timpul cam dispare când începem să scrollăm sau ne uităm la emisiunea preferată și nu prea realizăm câte ore din viață pierdem în felul acesta până când nu renunțăm la ele și ne gândim: acum ce?
Acum punem mâna pe o carte. Zece minute de citit în loc de scrollat azi, o jumătate de oră în loc de zapat mâine, și încetul cu încetul, poți înlocui o activitate nocivă cu una care poate o să-ți aducă serioase beneficii în timp. N-ai cum să dezvolți un obicei sau cum să te îndrăgostești de un lucru, dacă nu-i dedici timp. Și uneori trebuie să te și dezveți de obiceiurile care nu-ți mai folosesc. Un citat din Micul Prinț, care ilustrează perfect ceea ce vreau să zic:
It’s the time you have wasted for your rose that makes your rose so important.