Cum ai sărbătorit Ziua Pământului anul acesta? 

Eu am făcut-o plantând un soi de trandafir alb pe care mi-l doream de mult ♥.

Mi-am dat seama, în timp ce dădeam conștiincioasă cu săpăliga, câte lucruri banale facem zilnic fără să ne gândim cum influențează mediul.

Așa că în acest articol am să împărtășesc niște idei despre natură și sustenabilitate, dintre care măcar una sper să fie nouă și să o poți lua cu tine.

*

Cum poți proteja mediul înconjurător:

1) Nu strânge frunzele din curte, de pe alei, din fața casei etc.

Frunzele nu sunt gunoaie, sunt casele aricilor și ale buburuzelor. Dispar de la sine, mâncate de alte viețuitoare (în general bacterii și ciuperci).

Sunt benefice și pentru rădăcinile copacilor pe care le protejează de îngheț, dar și pentru sol, pe care-l hrănește și îl face mai roditor.

2) Nu hrăni păsările cu pâine, covrigi, pufuleți sau orice alt produs de panificație.

Sunt produse calorice, care le oferă senzația de sațietate, dar nu au nicio valoare nutritivă. Ele nu pot digera aluatul, așa că pot dezvolta boli incurabile, care în final o să le împiedice să mai zboare.

Păsările sunt inteligente și se descurcă să-și procure singure hrana, fără ajutorul omului. 

3) Reciclează și, dacă se poate, fă-o selectiv.

Pentru că poți recicla aproape orice în ziua de azi: ulei de gătit, baterii uzate, electrocasnice, deșeuri din construcții, capace, până și cărucioare de bebeluși.

Sunt centre de colectare peste tot și poți afla care sunt cele mai apropiate de tine cu ajutorul acestui site – hartareciclarii.ro

4) Evită risipa alimentară producând compost.

Compostul este un îngrășământ natural pe care îl poți produce acasă din resturi – ai nevoie doar de un recipient pentru compost, râme roșii și un scurt tutorial de pe Internet.

Ce poți composta:

coji de fructe, coji de legume, iarbă tăiată, zaț de cafea, buruieni, coji de ouă, pliculețe de ceai și frunze folosite de ceai, frunze moarte, paie și fân, rămurele tăiate, rumeguș, carton incolor etc.

5) Informează-te.

Am observat că există o reticența față de orice are legătură cu sustenabilitatea. Bănuiesc că provine din teama de a ne complica stilul de viață.

Adevărul e că nu trebuie să-ți dai viața peste cap ca să protejezi mediul.

Nu trebuie să renunți la carne, să-ți arunci tot plasticul din casă și să bifezi fiecare căsuță a bunelor practici ale sustenabilității – pentru că este una interminabilă. 

Dar e bine să știi că, orice stil de viață ai, poți face câteva alegeri sustenabile fără să renunți la confort. 

Să cumperi o periuță de dinți din bambus în locul uneia de plastic, să eviți produsele de unică folosință și să investești în unele reutilizabile, să cumperi haine second-hand, să nu arunci pe jos (nici măcar chiștoace, nu știu de ce cred majoritatea că sunt biodegradabile – nu sunt). 

Sustenabilitatea este un subiect complex despre care merită să te informezi, nu doar pentru a ajuta mediul, dar și pentru a-ți ușura viața.

Dacă nu ție, măcar pe cea a strănepoților tăi.  

Pentru că producem gunoi în prostie și plătim enorm pentru asta, din toate punctele de vedere.

Dar eu nu sunt expertă în sustenabilitate, așa că dacă îți pasă de viitorul planetei, îți sugerez să te informezi din cât mai multe surse despre: microplastic, slow-fashion, waterneutral, zero waste, minimalism – și să vorbești despre asta de câte ori ai ocazia, pentru că earth day is every day.

zi una de jale

comments