Știți discursul ăsta despre cum am dobândit toți atenție limitată în ultimii ani din cauză că suntem bombardați de informații din toate direcțiile, dar în special pe soșăl media? 
 
Se vorbește des despre lipsa răbdării pentru diverse activități și oricine a stat puțin pe TikTok bănuiește că are ADHD :)) 
 
Totuși: 
 
Toată lumea devorează seriale. Un sezon pe zi, dacă se poate.  

Podcasturile sunt foarte populare. Cel mai lung podcast pe care l-am ascultat a fost de 4 ore. 

YouTube este în continuare cea mai populară platforma. Vloguri de zeci de minute sau de ore întregi, pe toate nișele posibile.

Periodic se viralizează pe Facebook câte un wall-of-text lacrimogen. 

Twitch e în creștere, unii plătesc abonament sau donează bani să se uite la alții cum se joacă. 

Valuri de conținut stufos de toate felurile este consumat zilnic. 

Așa că eu nu sunt sigură că doomscrolling-ul prin fotografii și clipuri de câteva secunde pe soșăl media ne face nerăbdători și neatenți. Suntem oameni și nu suntem făcuți să avem creierul în priză non-stop. Cum zapam în fața televizoarelor de pe un canal de muzică pe altul acum 15 ani, în special când apărea o reclamă, așa facem acum, doar că avem altă jucărie în mână.

Și ce-mi confirmă cel mai tare teoria mea e că TikTok a început cu video-uri de 5-10-15 secunde, le-a lungit la un minut, iar recent a adăugat clipuri de 3 minute. 

Avem destulă răbdare. Dar evident, cu ce ne place. Cu activități ușoare, că de asta se numesc recreative.

Eu nu am deloc răbdare cu serialele. Cine încearcă să se uite la un serial cu mine spune că sunt psihopată. Mă plictisesc dinainte să înceapă, nici nu am dat play și am dat X. 

Mă irită când aud că nu mai citește tineretul din cauza Internetului. Oamenii nu citesc pentru că nu-s pasionați de citit sau pentru că nu e o activitate interesantă pentru ei. Doar că acum există TikTok, nu Atomic TV. 

Am observat și că mulți cred că a murit conținutul stufos pentru că “nu se mai citesc bloguri ca pe vremuri” :)))))) 

Am prins acele vremuri. Un articol însemna o poză, un citat, o poezie, o melodie sau o propoziție de un rând – asta a fost întotdeauna popular, asta a rămas popular și o să mai fie, pentru că în general, orice tip de conținut e ținut în picioare de oamenii care interacționează cu el, nu de niște simple vizualizări și este normal ca un articol care creează dispută să adune mai multă atenție decât un articol care vrea să te educe.  

Amu’, nu o sa mă contrazic cu psihologii, sociologii, antropologii, bunicii speriați de tehnologie și cine a mai venit cu teoria asta, dar eu cred că suntem mai grăbiți și nerăbdători mai degrabă pentru că ne e frică sa nu ne pierdem timpul și avem pornirea asta de “a fi productivi” mereu.

În timp ce asculți un podcast, un serial, un stand-up, poți face o grămadă de lucruri.

În timp ce citești sau înveți, poți cel mult să asculți muzică. 

Asta poate e datorat social media, dar eu nu cred că am avut vreodată creierele calculatoare, nici că cititul a fost vreodată o activitate comună și nici că toată planeta înainte de șoșăl media studia Medicina. 

Dacă există atât de mult conținut devorat, ba chiar devorat în paralel cu alte activități, eu zic că avem destulă răbdare.

Cu memoria stăm mai prost 😀

Later edit, 2 martie: TikTok anunță video-uri de 10 minute.

Nu, chiar nu avem răbdare.

zi una de jale

comments