de ce nu mă uit la televizor

În ultima vreme am fost bombardată cu meme-uri inspirate din emisiuni actuale din România șiii mi-am dat seama că sunt cel puțin 5 ani de când nu m-am mai uitat neobligată la TV.  De ce ?

M-am gândit să fac o listă cu motivele principale pentru care nu mă uit la tv, aceleași motive pentru care consider televiziunea o mizerie, din fericire, pe cale de dispariție.

1. Reclamele publicitare o, da ! cât de original. toată lumea urăște reclamele, știu. Nu mă deranjează reclamele, cât mă deranjează faptul că sunt repetitive și lungesc emisiunile sau filmele cu cel puțin 20 de minute. Totul în jurul nostru este împânzit de reclame, să fiu nebună să îmi mai umplu memoria și voluntar cu așa ceva.

2. Tipul de conținut – mai ales cel românesc, care personal, îmi jignește inteligența şi nu mi se pare altceva decât o mare sursă de negativitate. Bârfă şi scandal. Totul trebuie să fie șocant, dramatic și intim. Pentru mine televiziunea este locul unde se adună și aplaudă toată mizeria umană. Dacă vreau să mă deprim, nici nu trebuie să deschid televizorul, îmi e de ajuns să-mi amintesc că încă există Măruță (și că are și cine să-l fută acasă).

3. Mie simplul act de a sta în fața unui TV mi se pare dăunător, indiferent de natura emisiunilor. Nu zic că statul în fața unui computer este mai sănătos, Facebook-ul și întreg social media e puțin mai jos pe lista mea de lucruri-de-care-sper-să-mă-rup-în-viitor. Ironic, având în vedere facultatea pe care o urmez.

4. Există o grămadă de alternative prin care te poți menține informat: internet, ziare, radio. Internetul îţi dă, însă, posibilitatea de a verifica o ştire din mai multe surse. Lucru pe care, din păcate, cred că mai mult de jumătate din utilizatorii de internet NU îl fac, oricum.

5. Timp! Mie nu îmi ajung 24 de ore. Nu ințeleg de unde au oamenii timp să se uite la TV. Pentru mine Facebook şi Instagram sunt suficiente. Dacă vreau să pierd timpul apelez cu încredere la ele, oriunde, oricând. Diferența dintre ele este că Instagram-ul pentru mine chiar este o sursă mare de inspirație, pe când Facebook…

well, nu te poți feri de toate.

Sunt atât de multe metode de relaxare, prin care poți să te și dezvolți în același timp, încât nu înțeleg de ce ai sta în cur și ți-ai umple creierul cu informații inutile despre viețile unor persoane pe care nici măcar nu le cunoști. Crime. Violuri. Ori alte lucruri care nu au legătură cu realitatea în care trăiești tu.

Aș putea scrie despre cât de toxică și ruptă de realitate este televiziunea la nesfârșit, dar vreau să știu părerile voastre. Voi de ce vă uitați la TV?

 

zi una de jale

comments

You Might Also Like

3 thoughts on “de ce nu mă uit la televizor
  1. Cele mai multe sunt marci japoneze si coreene, realizate intr-o epoca in care calitatea era la mare pret. „Mai degraba repar televizoare vechi, caci gasesc piese, in general turcesti si chinezesti, decat aparate noi, caci acestea sunt concepute tocmai pentru a nu fi reparate. Cel mult, la astea poti inlocui componente, daca gasesti”, ne spune omul. In atelier are o „colectie” impresionanta de plasme si LCD-uri aduse la reparat. Posesorii lor sunt dispusi sa renunte la ele, daca Florian le da la schimb aparate vechi, care pot fi reparate. Desi si-a petrecut 28 de ani printre aparate tv, depanatorul nu e un fan al programelor de la televizor.

  2. Acum vreo opt ani, cand activismul civic era un mit, daca ieseam la bere cu prietenii si deschideam o discutie despre o problema de actualitate, imediat ma confruntam cu replica „eu nu ma uit la televizor.” Ea nu insemna ca persoana nu se uita la filme cu Van Damme, la Carcotasi sau la trupe inventate de Moga pe TV K Lumea, ci doar nu se uita la stiri si nu consuma presa. Era un mod curat de a-ti scuza ignoranta, frivolitatea, nepasarea adolescentina. In ultimii doi ani, am primit aceeasi replica de la mult mai multi oameni, dar e urmata mereu de o doza puternica de superioritate si de replicile „televiziunile manipuleaza pentru bani”, „ai vazut cum a fost cu Rosia Montana” si favorita mea, „eu imi iau singur informatiile de la prieteni de la surse de incredere de pe net.” Mai nou a aparut si una cu „am scos lesa de pe presa, c-au inceput sa difuzeze protestele din strada.” O sa le iau la rand, sa-ti explic de ce nu sunt in regula.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *